Voorlichting

Voorlichting

Voorlichting

Je wilt jezelf kunnen zijn, of je nu homo, lesbisch, biseksueel of hetero bent.
Helaas is het nog niet de gewoonste zaak van de wereld om te vertellenVoorlichters dat je als jongen op een jongen verliefd bent, of als meisje op een meisje. Ook in Nederland is er nog onbegrip en discriminatie richting homo’s. Hoe zit het bij jouw op school op jouw vereniging, instelling of bij de jongeren in jouw omgeving?

COC Zeeland is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Onze vereniging geeft informatie en voorlichting over homoseksualiteit. Dat gebeurt aan groepen op scholen en bij andere organisaties, maar ook persoonlijk via een telefoonlijn en een gespreksgroep.Bovendien heeft COC Zeeland een eigen website en gaan wij in gesprek met maatschappelijke en politieke organisaties.

Uit de kast komen is vaak lastig

Voor bijna niemand verloopt het ‘uit de kast’ komen helemaal moeiteloos. In die ontdekkingsfase lijk je alleen te staan, want om je heen is heteroseksualiteit de norm. In je tienerjaren wil je natuurlijk ook niet afwijken van de rest. Heb je dan het lef om aan je klasgenoten, vrienden of familie te vertellen dat je anders bent? Veel jongeren durven dat niet aan. Zo blijft op scholen homoseksualiteit veelal onzichtbaar. En dat is jammer, want het schoolklimaat is gebaat bij jongeren die zichzelf kunnen zijn. En homojongeren zijn gebaat bij voorbeelden, zodat ze zich niet de enige hoeven te voelen.

Aandacht op scholen belangrijk

Een van onze belangrijkste functies is het organiseren en uitvoeren van voorlichtingen over homo- en biseksualiteit. De werkgroep geeft voorlichtingen op diverse scholen in de omgeving. Verder geven wij ook voorlichtingen aan verenigingen en instellingen en bezoeken wij evenementen om voorlichting te geven.

Het doel van onze voorlichtingen is homoseksualiteit in de klas en onder jongeren bespreekbaar te maken.

Wij hebben gezien en ervaren dat het geven van voorlichting tegenwoordig meer dan ooit nodig is. Op scholen wordt nog steeds veel geplaagd en helaas niet voldoende genuanceerd. Dit weerhoudt scholieren nog steeds ervan om voor hun seksuele geaardheid uit te komen en leidt soms tot een jarenlang gevecht met hun gevoelens. Tijdens een voorlichting vertelde een leerling dat zijn broer homoseksueel is, en meteen keek hij rond in de groep of er niemand lachte. Tegelijkertijd kleurde hij tot ver achter zijn oren, was dit schaamte, verlegenheid of angst?!?

Dit voorbeeld geeft aan dat familieleden van homoseksuelen het al moeilijk vinden om over homoseksualiteit te praten. En laten we dan nog maar eens bij het feit stil staan wat het voor de persoon in kwestie dan moet betekenen.

Tijdens een voorlichting vertellen onze voorlichters een persoonlijk verhaal, wat de jongeren vaak erg aanspreekt omdat de individuele beleving hierbij centraal staat. Vervolgens proberen wij een discussie op gang te brengen. Naderhand kunnen de scholieren zelf, op basis van de informatie die zij tijdens de voorlichting hebben gekregen, beter een eigen mening vormen.

Denk je als leerling, docent of vertegenwoordiger van een vereniging dat het nodig is om op jouw school/vereniging een voorlichting te krijgen, neem dan contact op met het secretariaat. Als je graag anoniem wilt blijven en toch graag een voorlichting wilt hebben op school of vereniging neem dan contact op met het secretariaat en leggen wij het contact met school/vereniging.

De inhoud van een voorlichtingsbijeenkomst op scholen, bij organisaties en op bedrijven, wordt samen met de instelling waar deze plaats vind samengesteld.

Wilt u zich aanmelden voor voorlichting op uw school, verenging, instelling of wilt u dat wij tijdens uw evenement aanwezig zijn om bezoekers voor te lichten? Klik dan hier.

Heeft u nog vragen over onze voorlichting neem dan contact op met onze werkgroep Voorlichting via voorlichting@coczeeland.nl.


Foto'sVoorlichting aanvragen

De voorlichters van COC Zeeland verzorgen graag één of meer voorlichtingen voor uw school, vereniging, instelling of andere organisatie.

Lees meer...

Word nu lid!

Word nu lid: alleen een krachtig COC Zeeland, gesteund door een grote achterban, kan een vuist maken richting overheden, instellingen en de samenleving! Word lid van COC Zeeland, voor jezelf en voor anderen! Jouw steun is hard nodig.

Klik hier om lid te worden

Welkom op onze nieuwe website

Welkom op de vernieuwde website van COC Zeeland. Onze informatie is in een nieuwe jasje gegoten.